Crosby Lobby

Exposing an unexpected past

The lobby of an old light bulb factory that was converted to a residential coop in the '80's needed a face lift. Removing the existing wall separating the egress stair from the elevator corridor gave brought much needed natural light into the lobby. That removal exposed two timber columns, and unexpectedly also exposed a lone cast-iron column which we stripped and exposed, highlighting a quirky structural history. Preliminary probes in the space revealed pockets of unused space under the existing staircase which we were able to utilize for a new package room. Reclaimed wood, exposed LED bulbs and poured concrete floors harken back to the historical reference of the building while complementing the character of this changing Soho neighborhood.

CLIENT
Co-op Board
SCOPE
Renovation
STATUS
Completed Fall 2014
PHOTOGRAPHY
Raquel Perez-Puig
Painted perforated metal panel guardrails
Building egress stair becomes feature in lobby
dismantling a postmodern lobby reveals a surprise
Sprinkler pipe does not want to hide