Newline Cinema

RETHINK THE “STANDARD” STANDARDS

The building at 116 North Robertson Boulevard, designed in the 1950’s in Los Angeles, predated Caesar Pelli’s “Blue Whale” as a Design Center for Architects and Decorators. Its thick, buff brick and stone exterior and narrow slit windows permit only a minimum of daylight in the interest of material preservation and protection. SMH was challenged to introduce daylight throughout a space both unsuitable for film production and undesirable for occupation.

Working within a rigid branded materials palette, traditional office materials are introduced in radical ways. Continuous “broken” glass clerestories with deliberate partition off sets, together with a sheared and overlapped acoustic tile ceiling modulate the mundane perimeter and ceiling of this relentless real estate model. Partition tops are capped and reinforced with apple-ply plates, that in turn serve as jambs and bucks. "Skylight" voids are introduced throughout the acoustical ceiling tile, exposing the raw concrete structure of this mid-century building and providing definition to the work areas below. Building systems and materials formerly rendered normative are re-presented in a seemingly chaotic manner, a reflection of the ethos of New Line Cinema.

BC—OA principal Bronwyn Breitner led a team of 3 people at SMH as senior designer and project manager on this gut renovation.

CLIENT
New Line Cinema
SCOPE
10,000sf commercial office space
STATUS
Completed 2009
ARCHITECT
SMH w. Bronwyn Breitner
Asymmetrical geometries relieve the monotony of a deep, narrow floor plate
"Broken" clerestories atop offset partitions
Sheared and overlapped acoustic tile ceiling
"Skylight" voids in the acoustical ceiling tile expose the original concrete structure
Materials formerly rendered normative are re-presented in a seemingly chaotic manner